Gravel & Grapes – Rob Janssen
DISTANCE

625km

% UNPAVED

50%

DURATION

50uur

RIDEABLE

100%

DIFFICULTY

Medium

TOTAL ASCENT

2620hm

Gast gravelaar Rob Janssen presenteert u deze mooie gravel en wijn route

Naast de liefde voor het gravelen heb ik een bovengemiddelde belangstelling voor wijn. Wellicht niet de meest voor de hand liggende combinatie, maar het lot wil dat druiven vaak op bijzonder mooie plekken gedijen. Na fietsavonturen in Italië (Veneto, Friuli, Toscane), Frankrijk (Elzas) en Oostenrijk (Krems- & Kamptal) was het hoog tijd om wijndomeinen in eigen land te ontdekken, al gravelend van het (bijna) meest noordelijke (de Frysling, Twijzel) naar het oudste van ons land (Apostelhoeve, Maastricht). Het resultaat is een route van in totaal 625 km. langs wijngaarden en -huizen, via natuurgebieden en landgoederen, met zo nu en dan een uitstapje over de (oost)grens.

Zelf heb ik de route in 6 etappes solo gefietst in september 2023, zonder bepakking, met overnachtingen in B&B’s, vakantie appartementen en (1) hotel. Met uitzondering van het hotel hadden alle accommodaties een plek om de fiets te stallen (en zonodig te servicen). Voor mij waren de routes prima berijdbaar, maar in veel gevallen is er een alternatief (fietspad) voorhanden als het te modderig of zanderig wordt. Hier en daar zit er een stukje MTB (single track) route in; desondanks moet het ook met bepakking goed te doen zijn, want het wordt nergens overdreven technisch.

Het aantal hoogtemeters is ook beperkt; alleen de laatste etappe wordt er stevig geklommen (en gedaald). Het aandeel onverhard (ca. 50%) is aan de lage kant, om de afstanden behapbaar te houden en kwetsbare natuurgebieden te ontzien. De afwisselende landschappen en ondergronden maakten het voor mij desalniettemin een prachtige en aanbevelenswaardige belevenis.

De volledige route vind je in de Komoot Collectie “Gravel & Grapes” en voor het gemak staan de losse etappes vermeld onder de foto’s.

Etappe 1: Veen & heide

Van het vertrekpunt (wijndomein de Frysling in) Twijzel naar Ruinen, via Fochteloërveen, gevangenismuseum Veenhuizen, Drents-Friese Wold en Dwingelderveld. Relatief veel asfalt en fietspaden, maar ook leuke bos- en veldwegen. Overnachting in B&B de Munnekstee, Ruinen

Etappe 2: Sallandse heuvelrug

Van Ruinen naar Delden, via Gijsselter Koelen, NP Sallandse Heuvelrug en de Holterberg. Op deze route kom je langs een wijngaard (de Tappenmars). Overnachting in Het Heerengoedt, Ambt-Delden.

Etappe 3: Twente & Achterhoek

Van Delden naar Doesburg, via landgoed Twickel, Buurser zand, Zwillbrocker Venn (DE)/ de Leemputten en landgoed Keppel en langs wijngaarden Hof v. Twente, Schepersgaard en Um d’n Olden Smid. Overnachting in pipowagen de Mamalou in Doesburg.

Etappe 4: IJssel, Rijn & Maas

Van Doesburg naar Arcen met veerpont over de Rijn, via Bergherbos, het Rijk van Nijmegen en NP Maasduinen en langs Nederlands wijnbouwcentrum en Colonjes in Groesbeek. Overnachting in B&B Aan de Beek, Arcen.

Etappe 5: Over de grens

Van Arcen naar Sittard, via Schandelose & Venloer heide, Holtmühle en NP de Meinweg. Enige wijndomein: ‘t Hanik (na 4km). Overnachting in Doubletree hotel, Sittard.

Etappe 6: Mergelland & Route des vins

Van Sittard naar Maastricht, via het Geleenbeekdal, Vijlenerbos, Bovenste bos, plateau van Margraten en Sint Pietersberg. Een reeks van mooie wijndomeinen: Fromberg, Aldenborgh, domein Holset, St. Martinus, Steenberg, hoeve Nekum en de Apostelhoeve. Vanaf het eindpunt rol je naar beneden richting stad.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

See the latest trip reports here

Gravel Baneux
Latest

Sint Geertruid – Banneux

Gast gravelaar Rob Janssen presenteert u de volgende route De rit naar het Mariabedevaarsoord Banneux vanuit Maastricht / Zuid-Limburg is een klassieker onder wielertoeristen. Naast

Read More »
DISTANCE

625km

RIDEABLE

100%

DIFFICULTY

Medium

TOTAL ASCENT

2620hm

% UNPAVED

50%

DURATION

50uur

You might also enjoy