TrueGrit Komoot Grally Veluwe
DISTANCE

79km

% UNPAVED

85%

DURATION

3h30min

RIDEABLE

100%

DIFFICULTY

Easy

TOTAL ASCENT

520m

Verslag van de TrueGrit Komoot Grally op de Veluwe van 24 okt 2021.

Door Menno Hartog.

De TrueGrit Komoot Grally is natuurlijk de perfecte uitdaging voor twee ervaren komootgebruikers als Menno en Gabrie. De opdracht voor deze Grally is om zelf een route te maken tussen door TrueGrit aangeleverde punten op de Veluwe. De pret begint al met het voorbereiden van de route, de samenwerking loopt zoals altijd vlot met ons twee. Spontaan was er een taakverdeling, Gabrie volgt het online seminar en Menno drinkt belgisch bier. Hoe dan ook, het plannen kan zoals alles in dit wonderlijke team in ‘goed overleg’ van start. De highlights en opdrachten zijn op een hoop gegooid en Gabrie programmeert de route. Diezelfde avond schaaft Menno de route nog wat bij en we kunnen van start.

In alle vroegte rijden we vanuit t zuiden naar t oosten om te starten bij de Vlijt, een lokale brouwerij op het voormalige Zwitsal terrein, we scoren nog wat crème voor op de billetjes, voor we ons omkleden. True Grit en Komoot leggen ons in de watten met koffie, koeken en Clifbars. De rest van de deelnemers komt aan op het terrein en wij geven de benen nog wat rust terwijl we in de Komoot ligstoelen liggen te genieten van de zon.

Wanneer iedereen aanwezig is en koffie heeft gehad rakelt Gijs Bruinsma wat herinneringen op van zijn vroegere leven als fietskoerier en de officiële en illegale kampioenschappen die gehouden werden; de Alleycats. De Komoot Grally is dan ook een alleycat over de Veluwe.

We dachten lekker rustig te gaan genieten van een ritje, blijkt er een tweede manifest te bestaan met extra opdrachten die enkele aanpassingen van de route vereisten; weg rust voor het fietsen. Wat wel een voordeel is dat we zo gelijk extra punten krijgen voor Komootvaardigheden. En een tweede voordeel, met wat extra adrenaline in het lijf hebben we misschien wel meer aandacht voor alle opdrachten. Wanneer de route wat aanpassingen heeft gekregen, dat kan prima op de smartphone, kunnen we van start.

Met een kleine 80 kilometer voor de boeg gaan we van start. Heerlijk genietend van de zonnige dag in de mooie bossen rond Apeldoorn gaan we op weg naar het Perfecte Vierkant, opdracht onderdeel, en de nodige verplichte Highlights. Op ongeveer een derde van de rit wanneer de moed ons in de schoenen dreigt te zinken ontdekken we achter in de Pausenhütte (zie highlight in de route) een fles Whisky, het leidt gelijk tot verbroedering in het team. Na deze verkwikkende stop en nog veel geklets met de verzorgers van de post gaan we verder op jacht naar vorkjes als bewijs van de friet-stop bij Halte Assel, maar niet voor we langs het meest iconische gebouw zijn gekomen van de Veluwe. Via een heerlijk zandpaadje rijden we aan op de Kathedraal van Techniek: Radio Komoot.

Wanneer we eindelijk bij de friet en vorkjes aankomen blijkt ‘t al bijna 4 uur te zijn. Gek hoe de tijd hier op de Veluwe verloopt, de ene keer lijkt ie stil te staan en t andere loopt ie sneller. Om deze vreemde tijd fluctuatie goed te maken besluiten we de sokken er in te zetten en geven we gas door t kroondomein. 

Totdat Ho Stop! We zien Willy met een geweer achter een zwijn aanlopen. Nooit geweten dat onze vorst zo snel is, maar ik schiet sneller en maak een plaatje van een zwijn. Het laatste stuk tot aan brouwerij de Vlijt is licht dalend waardoor je alle vermoeidheid in de benen vergeet en we nog even flink doortrappen tot aan de stadsgrens. Uiteindelijk zien we de Komoot vlaggen bij brouwerij de Vlijt en kunnen we de remmen voor de laatste keer dichtknijpen. 

Tussen bier en bitterballen door vullen we ons opdrachtformulier nog in en wordt de gereden route inclusief verhaal op Komoot geplaatst. Enkele dagen later zal blijken dat we beloond zijn met een eerste plaats voor de combinatie van best geplande route en alle opdrachten goed beantwoord en uitgevoerd. 

Truegrit heeft ons een superleuke dag op de Veluwe bezorgd, die we fijn afsluiten met Bier en Bitterballen heerlijk. Dankjewel voor deze verfrissende beleving van de herfst.

De gereden route

Voor wie de route wil gebruiken om zelf een kleine 85km over de Veluwe te rijden, kun je via Komoot de originele versie downloaden

De start is bij brouwerij de Vlijt in Apeldoorn, een prima plek om als uitvalsbasis te hebben wanneer je met de trein komt, of om te parkeren wanneer de auto je vervoer is. Vanaf de Vlijt rijd je een stuk door niet al te drukke wegen, zo de bossen rond de grootste gemeente van Gelderland in. Wel opletten want het eerste pad het bos in is even zoeken.

Na een negental wat kronkelende kilometers door een afwisselend bos kom je de eerste hindernis tegen, de spoorlijn tussen Amersfoort en Apeldoorn. Over het spoor is een fijne laan met bomen die parallel verder gaat op weg naar een geintje van Gijs Bruinsma, een perfect vierkant dat in de route gepland moest worden.

 De route gaat verder in het kruispunt van de wegen die hier liggen door het van der huchtbos, richting Bruggelen en sluit op 24 kilometer aan op een mooie singletrack. Met een beetje geluk zie je boven nog andere fietsers rijden. Aan deze track ligt de Juliana Linde, gewijd aan de voormalige Koningin der Nederlanden.

Een stuk verderop op bijna 30 kilometer in de route ligt een mooie schuilhut, een aanrader tijdens een daypack trip om hier je eigen koffie te zetten, perfect ook tijdens minder droog weer.

Verderop kom je op een van de architectonische hoogtepunten van de Veluwe, radio Kootwijk, maar niet voordat je onderweg nog een zanderig klimmetje hebt moeten verteren waar ook paarden regelmatig voorbijkomen (onze excuses hiervoor). De aanloop naar Radio Kootwijk echter maakt veel goed, over open heidegebied zie je de kolos al liggen. In brute schoonheid doet het denken aan vervlogen tijden, toen radio de snelle verbinding was met de Oost.

Na een omtrekkende beweging volgt de route via de parkeerplaats over een voetpad verder, rustig aan en vriendelijk iedereen begroetend kom je langs het fotopunt, toegegeven het is een plaatje.

Via asfalt stuurt de navigatie langs een oud transformatorhuisje, verderop is de keuze tussen asfalt en gravel aan jou, want er is een dubbelspoor. Over een brede gravelweg tussen heide duiken we het bos weer in en na de tunnel onder de A1 bereiken we de uitspanning Halte Assel aan de rand van het bos. Mocht je hier iets anders nemen dan koffie, frietjes of fris, laat dan weten hoe het beviel, dan nemen we het op in het verslag.

De doorlopende Gravelweg, Assel geheten, loopt een eind door en geeft zicht op bossen met mooie loofbomen en velden. Vooral het laatste stuk naar de Amersfoortseweg is fraai. Een laan omzoomd door beuken die afdaalt en weer klimt.

Via de Amersfoortseweg klim je omhoog naar het hoogste punt van deze route, de kruising met de Aardhuisweg, een toegangsweg van het Kroondomein. Linksaf sla je de gravelpracht van het kroondomein in, een lange brede licht dalende gravelweg die vraagt om rustig peddelen of vol gas, hangt ervan af hoe je je voelt, wij gaven even gas.

Voorbij het Uddelermeer draait de weg rechtsaf om Uddel te ontwijken en nog even te genieten van bospaden die hier verscholen liggen, voordat de route aansluit op een van de doorgaande fietspaden in het kroondomein die wel het hele jaar open zijn. Geniet hier van de rust, de ruimte en het brede kronkelende Gravel, het schijnt dat er meer van dit moois in het Kroondomein ligt, maar dat is in het najaar niet toegankelijk. Via wat mooie paden en rustige wegen in het buitengebied loopt de route Apeldoorn weer binnen. Een prima route voor een ochtend of middag op de Veluwe. De vlijt is een fijn café met prima bieren en lekkere hapjes, een aanrader als uitvalsbasis voor deze route.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

See the latest trip reports here

Gravel Baneux
Latest

Sint Geertruid – Banneux

Gast gravelaar Rob Janssen presenteert u de volgende route De rit naar het Mariabedevaarsoord Banneux vanuit Maastricht / Zuid-Limburg is een klassieker onder wielertoeristen. Naast

Read More »
DISTANCE

79km

RIDEABLE

100%

DIFFICULTY

Easy

TOTAL ASCENT

520m

% UNPAVED

85%

DURATION

3h30min

You might also enjoy